PRIORITATI IN DOMENIUL AERONAUTIC PE MAPAMOND

Avionul de pasageri cu reactie Tupolev Tu-104

PRIORITATI IN DOMENIUL AERONAUTIC PE MAPAMOND

–  primul avion din lume echipat cu flapsuri așa cum le știm în ziua de azi, a fost bombardierul biplan clasic francez Breguet-14, care a zburat prima oară în anul 1916.

– primul avion din lume echipat cu frână aerodinamică a fost avionul englez Royal Aircraft Factory F.E.2 varianta A conceput in anul 1914. Totodată avionul F.E.2 a fost primul din lume echipat cu tren de aterizare cu suspensii oleopneumatice pentru absorbția de șocuri la aterizare și mai era tot primul dotat cu flaperoane, care pe lângă rol de decolare și luare a înălțimii, mai aveau rol de eleroane pentru direcție.

– primul avion din lume cu tren de aterizare complet escamotabil și aripă monoplan dispusă jos a fost avionul sovietic Polikarpov I-16 Rata in anul 1933.

– prima rachetă de aviație aer-aer dirijată prin fir prin din lume aparține Germaniei cu tipul Ruhrstahl X-4 în anul 1943, care a fost experimental lansată pe distanțe până la 4 kilometri din avioanele Focke-Wulf Fw 190, Junkers Ju-88 și Messerschmitt Me-262. Racheta a fost dezvoltată după al doilea război mondial ca model antitanc din cauza firelor de dirijare care erau un impediment pentru lansarea de pe avioane de vanatoare.

– primul avion din lume cu cabină pentru pilot complet închisă pentru a fi ferit de intemperii și vânt, a fost tipul englez A.V.R.O. type F în Mai 1912. Din cauza poziției și uleiului de motor care se pierdea în zbor, pilotul nu putea să mai aibă vizibilitate în față, fapt pentru care s-a renunțat la dezvoltarea invenției în sine pe timpul primului război mondial.

– cel mai rapid biplan de luptă din lume a rămas tipul italian FIAT CR.42 varianta DB echipat cu motor german Daimler-Benz DB 601A de 1200 CP în anul 1943, care au permis avionului viteza în zbor orizontal de 525 km/h.

– primul avion care din construcție nu a avut vizibilitate în față, fiind ocupat spațiul de motor și rezervoarele de combustibil, a fost avionul american monomotor Spirit of Saint Louis al cărui pilot Charles Lindbergh a fost primul care a traversat singur la bord oceanul Atlantic în luna Mai anul 1927. Însă primul avion al cărui pilot s-a bazat exclusiv pe instrumentele de bord atât la decolare cât și aterizare, a fost tipul biplan american Consolidated NY-2 in luna septembrie a anului 1929. Faimosul pilot american Jimmy Doolittle a fost cel care a avut curajul nebunesc pentru a incerca zborul exclusiv cu ajutorul instrumentelor de bord fara a avea contact vizual cu mediul inconjurator sau orice alte repere si a zburat in acest fel pentru aproximativ 15 kilometri.

– primul aeroport din lume iluminat pentru zboruri de noapte aparține Frantei la Paris urmat de cel al României din București la sfârșitul anului 1923.

Avionul de pasageri Ford Trimotor

– primul avion din lume echipat cu elici care se rotesc la viteză supersonică, aparțin avionului rusesc Tupolev Tu-95 din anul 1952 ale căror elici ating 1233 km/h in timpul zborului la înălțime pentru a compensa pierderea de putere din cauza rarefierii aerului. De asemenea, la inceputul carierei sale bombardierul strategic rusesc Tu-95,  a fost primul multimotor cu elici din lume capabil sa atinga viteza de 993 km/h la inaltimea de 9000 de metri, nefiind inregistrat ca record mondial oficial.

– primul avion echipat cu lumini de aterizare și decolare pe timp de noapte aparține americanilor cu avionul fost bombardier englez modificat pentru US Air Mail (poștă aeriană) de tip De Havilland DH-4 din luna august a anului 1923. Acest tip de avion avea dispuse lumini de decolare și aterizare la capetele de jos aripilor biplan și cu această ocazie americanii au folosit prima oară în lume faruri suspendate pe piloni înalți pentru a servi ca reper la zborurile poștale pe timp nocturn.

– primul avion care a fost folosit vreodată de o casă regală aparține Marii Britanii în anul 1928, când s-au achiziționat două aparate biplan Westland Wapitis, foste bombardiere cu două locuri care au făcut parte din escadrila 24 RAF din Northolt. Însă primul avion prezidențial apărut vreodată aparține Statelor Unite cu tipul bimotor Douglas RD-2 și făcut special de US Navy in anul 1932 pentru președintele Franklin D. Roosevelt.

– cea mai mare înălțime la care s-a făcut vreodată cercetare foto de tip militar din al doilea război mondial aparține Germaniei in luna Mai a anului 1944 cu tipul Messerschmitt Bf 109H-1 încadrat în unitatea Fernaufklärungsgruppe 123 și cu număr de construcție Werknummer 110073, special conceput pentru aceste misiuni și fotografiind intr-un singur zbor toată coasta franceză de la Cherbourg către Ouistreham înainte de a avea loc invazia aliata la o înălțime de 15.100 metri altitudine. Mult superioară oricărui avion aliat în încercarea de a fi interceptat și doborât avionul german. Totuși, după război americanii dețin recordul neoficial absolut de înălțime și durată pentru clasa avioane cu motoare clasice de cercetare și spionaj cu tipul Convair RB-36-III, care era capabil de a sta în aer 50 de ore fără realimentare și cu un plafon de 18.000 de metri, fiind imposibil de a fi interceptat de către orice avion de vânătoare sovietic sau sistem de rachete în anul 1955, inclusiv de către tipul supersonic Mig-19. RB-36-III a fost folosit cu precădere în nordul arctic al Rusiei cât și deasupra Chinei fără a putea fi doborât vreodată. De asemenea, în varianta bombardier clasic, tipul B-36 era capabil de a transporta orice bombă din arsenalul SUA fără nici o restricție și sarcina de transport o depășea pe cea a reactorului B-52 cu 4 tone diferență.

Avionul de cercetare-spionaj la mare inaltime Lockheed U-2

– primul avion din lume echipat cu lumini de poziție la aripi și coadă, a fost avionul american de pasageri Ford Trimotor începând cu anul 1925. Culorile roșu stânga, verde dreapta și alb în spate fusese preluat ca model de la navele maritime devenite standard așa cum le știm în ziua de azi. Totodata, avionul Ford Trimotor este primul avion de pasageri considerat a fi echipat cu iluminarea interioara a instrumentelor de bord si iluminarea interioara pentru pasageri.

– primul avion cu reacție balcanic care a depășit viteza sunetului în picaj ce-i drept, aparține fostei Iugoslavii cu tipul Soko/IAR J-22 Orao și care a atins aproape 1270 km/h in anul 1984.

– primul avion reactiv care a făcut cercetare-spionaj deasupra României fără a putea fi interceptat și doborât, aparține americanilor cu tipul Lockheed U-2 care a executat prima misiune deasupra judetelor Satu Mare, Baia Mare si Cluj-Napoca pe 9 Iulie 1956 la înălțimi cuprinse intre 20.000 și 21.700 metri. După misiunile executate deasupra Cehoslovaciei, Ungariei, Romaniei si Bulgariei, avionul U-2 ateriza inapoi in Marea Britanie.

– primul avion reactiv de pasageri care a trecut pe deasupra României  a fost avionul de pasageri sovietic Tupolev Tu-104, care a inaugurat serviciul aerian Moscova-Zagreb în anul 1956.

– singurul pilot român care a reușit să doboare un avion P-51D Mustang american, a fost Alexandru Serbanescu în August 1944 pilotand un avion Messerschmitt Bf-109G. Mustang-urile americane erau recunoscute ca unele din cele mai bune avioane de vânătoare din cel de-al doilea război mondial.

– prima formație de acrobație pe care a avut-o România pentru spectacole aeriene, a fost în anul 1934 cu tipurile inițial trei la număr ICAR M23b pilotate de aviatorii Mihail Pantazi, Petre Ivanovici și Max Manolescu. Aceștia mai erau numiți în formație și Dracii Roșii.

– primele zboruri de noapte cu pasageri și poștă efectuate vreodată și recunoscute oficial in lume aparțin companiei franco-române de navigație aeriană, prescurtat CFRNA. De asemenea, România și Franța deveneau astfel tot primii în lume din istoria aviației care efectuau zboruri transcontinentale. Ce s-a intamplat mai in detaliu la acest prim zbor de noapte? Iata un extras din arhivele de stat ale Frantei. „19 septembrie 1923: Primul zbor Belgrad-București pe timp de noapte. Tipul aeronavei: Caudron C-61 cu inregistrare F-AFCQ. Printre pasageri se numără Jules Bétard, unul dintre asistenți (responsabil pentru plasarea balizelor pe curs) si mecanicul italian care este plasat în partea de jos a cabinei. Pilotul este în comandă pentru decolare. Viteza medie: 140 km / h. Noaptea este clară. Orasul Turnu-Severin este in vizor (oras mare bine luminat), inundat ulterior cu lumini de orasul Craiova, apoi Slatina. In apropierea Bucureștiului un incendiu imens si Guidon observă o explozie. Este fortăreața din Bragadiru care explodează. Pilotul face o trecere peste câmp, dar marcajul pentru aterizare se stinge până când se aprinde imediat. Evident, nimeni nu aștepta Caudronul. La aterizare, un Bétard entuziast coboară din aeronavă. Pilotul Beauregard pleacă noaptea pe un alt avion Caudron C.61 pentru a-și asigura serviciul de întoarcere la Belgrad (Serbia de astazi) și Le Bourget (Franta, langa Paris). ” Articolul din ianuarie 1924 din revista „Très Sport” este o reclamă frumoasă pentru companie după realizările sale din ultimele luni. Din păcate, serviciul de noapte va fi întrerupt pe 5 noiembrie 1923 datorită condițiilor meteorologice din muntii Carpați și nu va fi reluat până în anul 1925. În 1924 nu va avea loc niciun zbor de noapte, deoarece infrastructura din Romania este aproape inexistentă. Într-adevăr, conducerea suspendă zborurile de noapte din cauza fiabilității scăzute a motoarelor aeronavelor C.61 și a puterii insuficiente a acestora, precum și a lipsei de mijloace radio-sol-radio.

-cele mai rapide avioane de luptă care au trecut deasupra României, au fost tipurile sovietice de cercetare foto Mig-25RB în număr de patru la număr și livrate Bulgariei în anul 1982. Aceste avioane de cercetare erau mai rapide decât variantele Mig-25P de vânătoare-interceptare, fiind capabile fără riscuri să atingă viteze de peste 3200 km/h la înălțimi cuprinse intre 19.000 și 27.000 metri.

Avionul de cercetare-spionaj la mare inaltime Convair RB-36-III

Legenda galerie fotografii:

 

  • Fotografiile 1 si 2 – imagini detaliate din arhivele franceze cu privire la primul zbor de noapte efectuat de compania franco-romana. Imaginile au aparut in revistele vremii.
  • Fotografia 3 – avionul Caudron C.61 reprezentare grafica. Acest avion a efectuat zborul de noapte.

 

Related Posts

Leave a comment

en_USEN
ro_RORO en_USEN